Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbar du mycket? Se upp med drickande!

Publicerad: 2015-01-21

Arbetsförhållandena är en faktor som påverkar risken att dricka för mycket. Personer som har arbetsveckor på 48 timmar eller mer är i farozonen.

En ny, omfattande studie visar på en koppling mellan långa arbetsdagar och ökat drickande. Det är framför allt anställda som arbetar mer än 48 timmar i veckan som riskerar att hamna i ett farligt alkoholanvändande.

I studien, som redovisas i tidskriften BMJ, har forskarna analyserat resultat från undersökningar som berör omkring 333 000 anställda i 14 länder, däribland Sverige. Personer som arbetar 49-54 timmar hade 13 procents ökad risk att dricka farligt mycket, jämfört med dem som arbetar 35-40 timmar.

Som farligt drickande räknas mer än 14 enheter alkohol per vecka för kvinnor och mer än 21 för män, det motsvarar sju respektive tio glas vin i veckan.

Alkoholen kan kanske hjälpa till att minska stressen av långa arbetspass, konstarerar forskarna, men ett riskbruk av alkohol innebär också nackdelar i jobbet, t ex ökad sjukfrånvaro, sämre prestationer och beslutsfattande och ökad risk för arbetsskador.

– Det bekräftar att jobbet är en stressfaktor för många. I en del fall leder det till ett ökat alkoholbruk som ett sätt att hantera stresspåslag. Det är ett viktigt budskap till arbetsgivare: att långa arbetstider är en hälsorisk, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin, till TT.

Publicerad: 2015-01-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!