Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbet blir bättre gjort om rätt personer sitter ihop

Publicerad: 2016-08-16

Det har betydelse vem som sitter var på kontoret. Om rätt personer placeras tillsammans så ökar lönsamheten och kvaliteten markant. Och tvärtom; dåligt beteende kan smitta. Det visar en ny studie.

Mycket lite är känt om hur en anställds placering och närhet till andra påverkar prestationer och produktivitet. Det har forskare i USA nu tagit reda på, genom att under två år följa 2 000 anställda på ett teknikföretag med kontor både i USA och Europa. De undersökte var deltagarna satt i lokalerna och mätte hur de presterade på jobbet.

Forskarna delade in personalen i tre grupper: de produktiva, de högkvalitativa och generalisterna. Den första gruppen jobbade snabbt, men inte alltid med det bästa resultatet. Grupp två gjorde ett utmärkt arbete, men långsammare.  Den tredje gruppen låg på medelnivå, både vad gällde kvalitet och snabbhet.

Studien visar att de bästa resultaten uppnåddes om de produktiva sattes ihop med de högpresterande och om medelmåttorna fick jobba tillsammans. Då förbättrades kapaciteten i verksamheten med 15 procent.

De goda effekterna av att placera rätt personer ihop syntes på en gång. Om grupperna separerades försvann de positiva verkningarna inom ett par månader.

Avståndet mellan två personers skrivbord kan också ha negativa spridningseffekter. Studien noterar att det finns vad man kallar ”toxic” eller giftigt beteenden hos en del. Det är anställda som är missnöjda eller beter sig oetiskt. Deras uppträdande kan smitta av sig på personer som arbetar nära dem och leda till sämre prestationer.

Därför är det viktigt, enligt forskarna, att organisationer noga tar reda på hur de anställda upplever sin arbetsmiljö, för att tidigt kunna agera om det finns missförhållanden i en grupp.

Forskarna konstaterar att resultaten visar betydelsen av att rätt personer sitter tillsammans. Något som företag bör tänka på när man utformar nya kontor.  En enkel, billig och snabb åtgärd att öka lönsamheten, är alltså att se till att placera personalen på ett strategiskt sätt.

I de nya kontorstyperna utgår man däremot ofta ifrån att personalgrupper inte alltid ska sitta på fasta platser, utan rotera och ta den plats som är ledig.

Studien är gjord av Harvard Business School och företaget Cornerstone OnDemand.

Publicerad: 2016-08-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!