Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbet bör ingripa mot våld hemma

Våld i hemmet är en arbetsmiljöfråga. Det menar fackförbundet Kommunal.

Publicerad: 2011-02-11


Nyhet-110211

Förbundet anordnade ett seminarium idag om våld i nära relationer och har listat några punkter med förslag riktade mot både fack och arbetsgivare.
Ett förslag är att skärpa arbetsgivarens ansvar för att hantera konsekvenserna av våld i nära relationer. Kommunal menar att på samma sätt som arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar för missbruk borde de också ha det för våld i nära relationer – om en anställd misshandlar eller blir misshandlad av någon närstående.

Kommunal vill därför ha en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket på området, alternativt att verket uppdaterar en befintlig föreskrift, där detta ansvar skrivs in.

När arbetsgivaren kartlägger och analyserar anställdas sjukfrånvaro, bör man uppmärksamma även fysisk och psykisk misshandel, föreslår förbundet.

Som enda förbund erbjuder Kommunal genom sin försäkring kostnadsfri hjälp till medlemmar och anhöriga om de blivit utsatta för våld i en nära relation. Förbundet uppmanar andra fack att göra det samma.

Publicerad: 2011-02-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!