Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbgrubbel sabbar sömnen

Tankar på jobbet kan göra att vi sover sämre. Nu ska arbetsmiljöns betydelse för sömnstörningar utvärderas.

Publicerad: 2011-11-09

Gör sömnlösa nätter att du knappt orkar hålla dig vaken på jobbet? Enligt en tidigare studie gjord av Steven Linton, professor vid Örebro universitet, Universitetssjukhuset i Örebro, säger sex av tio med sömnproblem att de ligger vakna och tänker på arbetet kommande dag.

Deltagarna tyckte att jobbet påverkades av sömnlösheten, och tre av fyra ansåg att de inte kunde göra lika mycket på jobbet efter en period av dålig sömn.

SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, startade nyligen en utredning, med Steven Linton som ordförande, som ska göra en bedömning om vilken betydelse arbetsplatsen har för sömnen. Utvärderingen ska redovisas hösten 2012.

– Det är lätt att se att arbetsplatsen kan skapa problem för sömnen, men samtidigt kan det vara svårt att avgöra vad som kommer först. Sover man dåligt påverkar det hur vi jobbar och hur vi uppfattar arbetet. Antagligen går påverkan åt båda hållen, säger Steven Linton.

•Läs mer i Du&jobbet nr 9, om sömn och tips för att sova bättre.

Publicerad: 2011-11-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!