Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbpolitiken om du får bestämma

Fler kvalificerade yrkesutbildningar till arbetslösa och mer pengar till jobb inom vård, skola och omsorg. Så vill allmänheten att jobbpolitiken ska se ut, enligt en ny undersökning från TCO.

Publicerad: 2010-07-10

TCO har ställt två frågor till allmänheten: Den första var:  ”Vilka åtgärder bör vidtas gentemot arbetslösa personer?”
De flesta (74 procent) vill att de arbetslösa ska erbjudas kvalificerade yrkesutbildningar. Många (42 procent) ser gärna utbildning vid Komvux som ett bra alternativ. Var tredje (36 procent) tycker att coaching och hjälp med att skriva cv är en vettig åtgärd.

På den andra frågan ”Vad ska politikerna göra för att skapa fler arbeten?” svarade nära hälften (46 procent) att mer pengar bör ges till kommunerna för fler lärare och personal inom äldre- och barnomsorg. Var tredje (34 procent) tycker att atbetsgivaravgiften bör sänkas generellt för alla arbetsgivare, och nära en tredjedel (31 procent) vill ha anställningsstöd till den arbetsgivare som anställer en ung utan arbete, en nyanländ eller en tidigare långtidssjukskriven eller långtidsarbetslös.

– Mer pengar till nya jobb i skola, vård och omsorg – inte lägre löneökningar, det är ett bra recept för fler jobb i Sverige. Vi måste dessutom skapa betydligt fler nya jobb i den privata sektorn, inte bara fler som söker de jobb som finns, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef vid TCO i en kommentar till undersökningen.

Undersökningen genomfördes av Novus Opinion 23-29 juni 2010.

Publicerad: 2010-07-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!