Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbstress kan ge hjärtinfarkt

Stress på jobbet ökar risken för hjärtinfarkt, för såväl män som kvinnor, visar en stor internationell studie.

Publicerad: 2012-10-03

Att förebygga stress i arbetslivet skulle minska risken för hjärtinfarkt. Det visar en ny internationell studie med närmare 200 000 deltagare.

Den som i sitt jobb utsätts för den stressande kombinationen av höga krav, samtidigt som möjligheterna att själv kontrollera arbetssituationen är små, löper ökad risk att få hjärtinfarkt, enligt studien som har publicerats i den ansedda forskningstidskriften the Lancet.

Sambandet konstaterades redan på 80-talet, men det är först nu som kopplingen mellan stress och hjärtinfarkt är slutgiltigt fastslagen, säger professor Töres Theorell, vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, som är ansvarig för den svenska delen av studien. Tidigare studier har haft brister, bl a har de inte varit tillräckligt stora.

– Den här studien är högkvalitativ, omfattar ett stort antal deltagare i många länder och visar ett statistiskt säkerställt samband mellan sådan stress på arbetet och hjärtinfarkt, som gäller för både män och kvinnor, oavsett ålder och socialgrupp.

En annan styrka är att studien är prospektiv, vilket innebär att man startat med friska personer och sedan över tid kunnat följa vilka som har blivit sjuka. Forskarna har även tagit hänsyn till andra faktorer som skulle kunna skapa falska samband. Studien bygger på både publicerat och tidigare opublicerat material.

– Visserligen är det så att rökning är en starkare riskfaktor för hjärtinfarkt, men om man förbättrar arbetsförhållandena kan man minska risken oberoende av om folk röker eller inte, konstaterar Töres Theorell.

Länderna som ingår i studien utöver Sverige är Finland, Danmark, Nederländerna, Belgien, Frankrike och Storbritannien.

Läs studien här

Publicerad: 2012-10-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!