Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jobbtomten kommer till två av tre

Nära två tredjedelar av svenska anställda brukar få en julklapp av sin arbetsgivare och räknar med att få det även detta år. Att avge nyårslöften som rör arbetet är dock mer sällsynt.

Publicerad: 2012-12-18

En internationell undersökning visar att nästan hälften av de yrkesverksamma (48 procent) brukar få en julklapp av arbetsgivaren. De mest givmilda företagen finns i Nederländerna: 83 procent delar ut klappar till personalen. Sverige ligger över genomsnittet: 62 procent av arbetsgivarna brukar ge julklappar till de anställda.

Lika många svenskar räknar också med att få en present till julen just i år. Här syns en koppling till den ekonomiska krisen i vissa länder. I Grekland har andelen som förväntar sig få en julklapp minskat från 76 procent 2010 till 35 procent i år. I Ungern har andelen sjunkit från 54 procent till 30 procent 2012. I Sverige har förväntningarna däremot ökat de senaste åren; från 51 procent 2010 till 62 procent i år.

Nyårslöften avger 51 procent globalt sett, 44 procent gör det om sina karriärer. I Sverige är nyårslöften dock ingen större angelägenhet. 14 procent säger att de ska lova något till nyår, men bara 9 procent ska ge ett nyårslöfte specifikt om sitt arbete.

Undersökningen är gjord av det internationella bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad, och bygger på frågor till arbetstagare i 32 länder.

•Företag som vill ge sina anställda lite mer alternativa julklappar i år har flera möjligheter, bland annat från Unicef, som erbjuder julgåvor som kan rädda barns liv. 10 000 kr räcker till 240 myggnät, 25 000 kr till 20 700 doser poliovaccin, är exempel som Unicef ger på sin webbplats. Företagen får gåvobevis att ge bort till kunder, anställda eller partners.

•Läkare utan gränser erbjuder en gåva, där företag kan köpa berättelser som bidrar till att människor runt om i världen kan få sjukvård. Berättelserna kan sedan levereras som antingen en liten bok eller ett digitalt gåvobrev, som sedan kan delas ut till kunder eller anställda.

Publicerad: 2012-12-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!