Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Jogga med bättre samvete

Tillverkningen av löparskor brukar förknippas med dåliga arbetsvillkor. Nu visar en granskning att företagen blivit bättre på att ta ett socialt ansvar – men det finns fortfarande stora brister.

Publicerad: 2009-05-29

Det är tidningen Råd & Rön som i sitt nya nummer redovisar en granskning av sportbranschen. Tidningen har haft inspektörer på plats i kinesiska skofabriker och en reporter har besökt Vietnam.

Årets granskning visar bl a att det direkta barnarbetet är så gott som borta, men undantag förekommer. Unga mellan 16 och 18 år krävs ofta på övertid och tvingas arbeta i riskfyllda miljöer. Det är också stora brister i arbetarnas fackliga rättigheter och anställningskontrakt saknas ofta. Bäst omdöme i granskningen fick Adidas och Reebok. De har ett bra miljöarbete och tar socialt ansvar.
Sämst är Saucony, Brooks och Asics. Nike har bra information till konsumenterna, men där tilläts inte granskningsteamet besöka fabrikerna, vilket drar ner betyget, enligt Råd & Rön.

Tidningen konstaterar att i takt med att de kinesiska arbetarna får högre löner och bättre villkor flyttas produktionen till länder med lägre löner, som t ex Indonesien, Vietnam och Bangladesh. De har också mindre krävande miljölagar än Kina, som nyligen fick en ny arbetsmiljölag.

Publicerad: 2009-05-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!