Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Joggning förlänger livet mer än fem år

6, 2 år. Så mycket längre lever du om är man och börjar jogga regelbundet. Kvinnor lever 5, 6 år längre.

Publicerad: 2012-05-10

I en omfattande dansk hälsoundersökning (The Copenhagen City Heart Study) har 20 000 deltagare följts i 35 år. Nu visar en delstudie ur detta material på nyttan av att jogga.

I denna studie ingår nära 2 000 joggare som jämförts med deltagare som inte sprungit alls. Resultatet är att regelbunden jogging förlänger livet. För männen handlar det om 6, 2 år och för kvinnorna 5,6 år.

De goda nyheterna är att det inte krävs så mycket för att skörda frukterna av att röra på sig. Lätt jogging i låg eller måttlig hastighet, omkring 1 till 2,5 timmar per vecka, ger de optimala hälsoeffekterna. Forskningsledaren Peter Schnohr jämför det med att fördelarna av att dricka alkohol mycket måttligt, det är bättre än att inte dricka alls eller för mycket.

– Risken att dö i förtid var högre både bland icke-joggarna men också för de som tränade extremt mycket. Idealet är att bli lite – inte mycket – andfådd, säger han, enligt ett pressmeddelande.

Fördelarna med jogging är bl a att det ökar syreupptagningsförmågan, stärker immunförsvaret och minskar blodtrycket. Samt – inte minst – får oss att må bättre psykiskt.

•Samtidigt visar en annan studie från Australien på faran att sitta för mycket still. Forskarna följde drygt 220 000 personer och fann att de som satt mest löpte 40 procents större risk att dö i förtid.

Publicerad: 2012-05-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!