Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kassan för snål mot gravida

Fler kvinnor bör få ersättning när de inte kan arbeta på grund av sin graviditet. Fler arbetsgivare bör också stänga av anställda från deras vanliga arbete i samband med graviditet.

Publicerad: 2011-11-11

Det anser Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) som på regeringens uppdrag granskat lagstiftningen vad gäller graviditetspenning, den ersättning som en kvinna kan få om arbetet är fysiskt påfrestande eller om det finns risker i arbetsmiljön. Arbetsförmågan ska vara nedsatt med minst en fjärdedel. Psykiska problem är däremot inget skäl för att få ersättningen.

Enligt granskningen så finns det stora problem i Försäkringskassans tillämpning: motiveringen brister i vart tredje beslut och hälften av läkarintygen har en felaktig eller ofullständig diagnoskod.

ISF konstaterar i rapporten att Försäkringskassan alltför sällan prövar de enskilda omständigheterna, utan bara utgår från vilket yrke kvinnan har. Kassan är för ensidigt inriktad på om kvinnans arbete innebär tunga lyft, mindre vikt läggs på andra faktorer, t ex om det innebär ensidiga rörelser.

Slutsatsen är att fler kvinnor borde beviljas graviditetspenning. Fler kvinnor borde dessutom troligtvis stängas av från sitt arbete av sina arbetsgivare, då de är utsatta för risker i sin arbetsmiljö.

Idag kan följden bli att kvinnorna fortsätter arbeta och därmed utsätter sig själva och sina barn för onödiga risker.

ISF konstaterar att även om Försäkringskassan förbättrar tillämpningen, kommer nuvarande lagstiftning inte att kunna omfatta alla gravida kvinnor som har nedsatt arbetsförmåga. Om detta ska ändras, behöver lagen ändras, så att exempelvis även psykiska påfrestningar som hindrar kvinnan från att utföra sitt vanliga arbete i graviditeten ska kunna omfattas.

Publicerad: 2011-11-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!