Kassapersonalen syns först när något blir fel
Foto: Linda Fridberg.
Publicerad: 2018-05-21
Ofrivillig deltid, övervakande chefer och kunder som inte ens orkar med ett hej. Det är vardagen för många som arbetar i butik. Med boken ”Den bortglömda servicearbetaren” vill Helena Lundberg stärka en förbisedd yrkesgrupp.
Du kommer till kassan i matbutiken, pillar på din telefon och hör inte när kassörskan frågar dig något. Samtidigt som du stressar ner dina matvaror i påsar slänger du en blick på kvittot, ser något du inte förstår. För första gången under din tid vid kassan tar du ögonkontakt med kassörskan och ropar rakt ut: Det här stämmer inte!
För stora yrkesgrupper är den här sortens reaktioner vardag. Jobbar man i en kassa får man ofta uppmärksamhet först när något verkar vara fel.
– Servicearbetaren syns inte, arbetet ska bara bli gjort, och helst av någon annan. Det är först när någon klagar som servicearbetaren uppmärksammas, säger Helena Lundberg, doktor i arbetsvetenskap och författare till boken ” Den bortglömda servicearbetaren”.
Den nyutkomna boken är en populariserad version av hennes avhandling om värdighet i serviceyrken – och vad som gör att så många servicearbetare upplever sitt arbete som ovärdigt.
I avhandlingen har hon djupintervjuat ett 20-tal serviceanställda, huvudsakligen kassapersonal, och även tagit med erfarenheter från sin egen tid som butiksanställd, minnen som bevarats genom dagboksanteckningar.
Boken skildrar i första hand de sämre sidorna av servicearbete. Och även om det finns en hel del som trivs på sitt servicejobb,så menar Helena Lundberg att de dåliga villkor som skildras i ”Den bortglömda servicearbetaren” inte är något unikt för de arbetsplatser hon har studerat.
Hon beskriver en form av dubbel underordning, dels i yrkets status, dels i mötet med kunden.
– Man förhöll sig hela tiden till omgivningens bild av ens jobb, antingen försvarade man yrkesrollen och lyfte fram vilket viktigt jobb man gör. Det andra alternativet var att man försvarade sig själv. Man sa att det här är något tillfälligt, något jag gör i väntan på något annat.
Oavsett om du sitter i kassa, jobbar på snabbmatsrestaurang eller städar på hotell är kunderna en stor del av din arbetsvardag. Och som i de flesta yrken med mycket mänskliga kontakter finns alla sorters upplevelser.
– Just att möta kunder är för många både det bästa och sämsta i yrket, säger Helena Lundberg.
Tyvärr är de otrevliga, eller helt ignorerande, kunderna många.
– Många är nedlåtande, man blir inte tilltalad och ses närmast som en förlängning av kassan.
Arbetsvillkoren förstärker också den utsatta situation som många servicearbetare har. Många jobbar ofrivilligt deltid och kan få sitta och vakta sin telefon i väntan på att chefen ska ringa och erbjuda ytterligare några timmars arbete.
I boken tar Helena Lundberg upp många absurda exempel från branschen. Som den arbetsgivare som skulle ha svar på ett sms-jobberbjudande inom 15 sekunder, annars gick frågan vidare till nästa person. Eller tävlingar där anställda fick konkurrera om symboliska priser där vinnaren var den som vid flest tillfällen kunde ange att kollegor glömt att hälsa på kunder.
Många chefer i branschen saknar också kunskap om hur viktigt det är för en arbetsplats att personalen trivs, menar Helena Lundberg.
– Jag tror att långt ifrån alla chefer har insikt i hur viktigt det är att personalen trivs. Trivs man inte på sitt jobb kan det straffa sig: att de anställda inte är trevliga mot kunderna eller att man inte är lojal med chefen.
Under intervjuerna har Helena Lundberg också slagits av hur utsatt servicearbetaren ofta är. Det kan handla om verbala hot, men också om rent fysiskt våld.
– Det är väldigt riskfyllt, man sitter ensam i kassan, eller städar ensam på en hotellvåning. Kommer det en hotfull kund är man väldigt utsatt.
Det är, som sagt, en mörk bild Helena Lundberg förmedlar. Men hon beskriver också det som är livlinan för många – kollegorna.
– Det många upplever som räddningen, och det har jag upplevt själv, är att man haft arbetskamrater och att man gemensamt man kunnat skratta åt jobbiga situationer, säger Helena Lundberg, som också ser att starka lokala fack kan göra stor skillnad.
//OSCAR MAGNUSSON
Fakta
Namn: Helena Lundberg
Ålder: 31 år
Yrke: Doktor i arbetsvetenskap vid Karlstad universitet.
Aktuell: Med boken ”Den bortglömda servicearbetaren”. Har tidigare skrivit ”Kassörer till kassan: betraktelser från löpande matbandet ”.
Publicerad: 2018-05-21
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.