Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Klädombyte för brandmän fick pris

Projektet Friska Brandmän, som syftar till att minska riskerna för brandmän att utsättas för giftiga ämnen, har fått pris.  EU prisar praktiska lösningar på arbetsmiljöproblem.

Publicerad: 2011-05-02

Bakgrunden till projektet är ett larm om att att räddningspersonal löpte en ökad risk att drabbas av cancer. En anledning kan vara arbetskläderna, där giftiga gaser från brandröken samlas. Vid räddningstjänsten i Skellefteå har på flera brandmän på senare år insjuknat i cancer. I Skellefteå skapade man rutiner för att separera och rengöra kläder regelbundet. Brandmännen byter kläder på brandplatsen, de rökiga larmkläderna samlas i förslutnas påsar i lastutrymmet och ställen tvättas sedan direkt på stationen. Tidigare kunde de hänga i omklädningsrummen och avge cancerogena ämnen.

Detta sätt att arbeta, den s k Skellefteåmodellen, har nu spritt sig, genom projektet Friska Brandmän, som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal och Brandmännens Riksförbund. Mer information finns på www.friskabrandmän.nu

Priset: Good Practice Award, delas ut av Europeiska arbetsmiljöbyrån. I år fick arbetsmiljöbyrån in 40 exempel på goda praktiska lösningar från 23 länder. Syftet är att uppmuntra till goda exempel på arbetsmiljöförbättringar i Europa. Vid prisutdelningen i Budapest deltog bl a Stefan Magnusson, huvudskyddsombud på Räddningstjänsten i Skellefteå.

Publicerad: 2011-05-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!