Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Knivsta bäst på pappaledigt

Pappor tar ut allt mer föräldraledighet. Men ökningstakten har mattats.

Publicerad: 2012-03-05

Det framgår av TCO:s pappaindex för 2011.

Det är trettonde året i rad som papporna ökar sitt uttag av föräldraledighet. Indexet ökade från 40, 9 under 2010 till 41, 9 förra året. Andelen föräldradagar som tas ut av pappor har ökat något medan andelen pappor som tar ut föräldrapenning i princip har stått still under 2011 jämfört med år 2010.

Uttaget av föräldraledighet är fortfarande mycket ojämlikt fördelad. Mer än tre fjärdedelar av alla dagar tas fortfarande ut av mammorna och det finns en grupp män som inte tar ut någon föräldraförsäkring alls.

– Attityder på arbetsplatsen har stor betydelse för att fler män ska ta ut föräldraledighet. Det vore sunt om alla blivande föräldrar förväntades vara föräldralediga. Idag ses mammor som en mer riskfylld arbetskraft och därför är det viktigt att också arbetsgivare arbetar mer medvetet med att förändra ojämställda attityder på arbetsplatsen, kommenterar TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Mest föräldralediga är som tidigare papporna i Västerbottens län, med ett index på 48,2. Bästa enskilda kommun är Knivsta med 59,8.

TCO:s pappaindex lanserades i december 2000. Det bygger på Försäkringskassans statistik över föräldralediga och väger samman männens andel av samtliga uttagna föräldradagar och andelen män av föräldralediga. Om kvinnor och män tar ut föräldrapenning lika ofta blir indexvärdet 100.

Publicerad: 2012-03-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!