Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kolla vad som gäller på sommarjobbet

Kolla dina rättigheter om du ska sommarjobba. Det uppmanar LO i en ny kampanj.

Publicerad: 2013-05-28

Under kampanjen ”Facket på sommarjobbet” ska LO söka upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och ställa frågor och informera om kollektivavtal och arbetsvillkor. Även fyra musikfestivaler ska få fackligt besök i sommar, bl a Peace & Love i Borlänge.

Enligt LO brukar frågor om lön och så kallade ”solskensavtal” vara vanliga. Det senare innebär att arbetsgivaren menar att sommarjobbaren bara har arbete de dagar solen skiner, i till exempel glasskiosker.

LO driver också sedan flera år tillbaka en hjälptelefon där sommarjobbare kan ställa frågor om löner och arbetsmiljö. Varje år är det flera tusen unga som hör av sig.

Enligt Malin Norberg, LO:s ungdomssekreterare, är det allra viktigaste för sommarjobbaren att se till att få ett anställningsbevis. Där ska det stå under vilken period man ska arbeta, hur mycket och till vilken lön. Utan det står ord mot ord när det gäller lön och arbetsuppgifter, säger hon.

Telefonnumret till hjälptelefonen är 020 – 56 00 56. LO-informationen finns också på nätet.

•Även TCO informerar om sommarjobbares rättigheter. TCO Sommarjobbsexpert finns på telefon 020 130 11 12, eller på nätet.

Publicerad: 2013-05-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!