Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kollegor viktigare än mötesrummet

Publicerad: 2016-01-20

Vi är som mest kreativa på jobbet i spontana samtal med kollegor. Inte vid formella möten.

Mer än hälften, 54 procent, i en undersökning bland 4 000 personer i Norden, säger att de flesta jobbrelaterade idéer uppkommer i de spontana mötena med kollegor. Bara nio procent får de flesta idéerna i mötesrummet.

Bra kollegor är den enskilt viktigaste aspekten på en kreativ arbetsplats – det tycker nästan sex av tio.

Två av tre anser att en kreativ miljö är viktig för att man ska nå sin fulla potential, men bara en av tre tycker att den fysiska arbetsmiljön på deras arbetsplats är utformad för att uppmuntra till kommunikation och kreativa möten.

Undersökningen visar också att sju av tio, 72 procent, har kul på jobbet minst varje dag. Bara två procent har sällan eller aldrig skoj på arbetet.

De allra flesta känner inte något större behov av att jobba hemifrån för att kunna koncentrera sig. Fyra av tio säger att det man uppskattar allra mest i sin arbetsmiljö är att enkelt kunna kommunicera med sina kollegor.

Många är stressade på jobbet, främst svenskarna – nära sju av tio, medan danskarna är minst stressade.

Den arbetsrelaterade stressen går ut över arbetsinsatserna och privatlivet. Mer än en tredjedel i alla länder har påverkats negativt till följd av stressen. Svenskarna är de som i högst utsträckning anger att de påverkats negativt.

Undersökningen har NCC låtit göra bland 4 000 bland 4000 anställda eller egenföretagare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Publicerad: 2016-01-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!