Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kollegorna viktiga för att komma tillbaka

Arbetskamraterna har stor betydelse för att personer ska kunna börja arbeta igen efter en lång tids sjukskrivning. Det framgår av en ny avhandling

Publicerad: 2010-11-29

Forskaren Åsa Tjuldin har studerat hur chefer, arbetskamrater och den sjukskrivne själv hanterar rehabilitering efter en långtidssjukskrivning. Hon konstaterar att rehabiliteringen berör inte bara den sjuke och dennes arbetsgivare, utan också kollegorna – och det är de som tar det största ansvaret för att återgången till arbetslivet ska bli lyckad.

När den sjukskrivne återvänder krävs det ofta att arbetsuppgifterna anpassar för att han eller hon ska kunna arbeta. Avhandlingen visar att här tar arbetskamraterna tar på sig ansvaret, genom att pussla med schemat för att det ska passa återvändaren eller ta över vissa arbetsuppgifter, t ex tunga lyft för att underlätta rehabiliteringen.

– Cheferna tycks inte se detta, och själva släpper de taget ganska snabbt när den sjukskrivne är tillbaka på jobbet. Det skapar en stor osäkerhet. Arbetskamraterna är villiga att ta ett ansvar och hjälper ofta till i en mycket stor utsträckning. Men de orkar inte hur länge som helst och de känner sig osäkra på var gränsen bör gå för deras insatser, säger Åsa Tjulin.

Avhandlingen bygger på studier av sju arbetsgrupper och drygt 30 intervjuer med personer som kommit tillbaka efter en sjukskrivning, samt deras närmaste arbetskamrater och chefer.

Åsa Tjulin drar slutsatsen att rehabiliteringen är inte särskilt uthållig. Man släpper taget när den anställde är tillbaka och planerar inte för att arbetsförmågan ska bli hållbar, så att individen inte behöver riskera återfall i ny sjukfrånvaro.

Avhandlingen heter Workplace Social Relations in the Return-to-Work process och har lagts fram vid vid RAR, Rikscentrum för Arbetslivsinriktad Rehabilitering, Institutionen för Medicin och Hälsa (IMH), Linköpings universitet.

Publicerad: 2010-11-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!