Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kom ut från rummet, chefen!

Publicerad: 2014-09-02

Sex av tio chefer har eget rum på kontoret, men egentligen borde de sitta tillsammans med personalen. Det ger bättre trivsel och delaktighet.

Det är fastighetsbolaget Vasakronan som i sin Kontorsbarometer undersökt chefernas arbetsplats på kontoret. Det visar sig att 59 procent av cheferna på svenska kontor sitter i eget rum. De som har personalansvar gör det i större grad än andra. I storrum på 2-5 personer sitter 19 procent av cheferna, i öppet landskap (mer än 5 personer) 17 procent medan bara 4 procent arbetar i ett flexkontor eller aktivitetsbaserat kontor utan fast arbetsplats.

De anställda tycker att möjligheterna till löpande feedback är största fördelen med att ha chefen nära sig i ett öppet landskap. Det bidrar även till att minska hierarkierna på jobbet.

Men det finns även baksidor av att chefen sitter bland personalen och inte avskilt. Nästan hälften av de anställda, 45 procent, känner sig övervakade och 41 procent mer stressade om cheferna är allt för nära.

Drygt 2 000 svenskar i åldern 18-65 år, som arbetar på kontor, har deltagit i undersökningen.

Publicerad: 2014-09-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!