Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kommunal får stöd för fria arbetskläder

Publicerad: 2018-01-18

Tre fackförbund inom vårdsektorn ställer sig bakom Kommunals krav på fria arbetskläder. Det sker i ett remissvar till Arbetsmiljöverket.

Kommunalarbetarförbundet har i flera år drivit kravet på att arbetsgivaren ska bekosta arbetskläder för anställda inom bland annat hemtjänsten och på äldre- och LSS-boenden. I nuvarande lagstiftning är arbetsgivaren endast skyldig att stå för arbetskläder när dessa kan klassas som skyddskläder – för att undvika exempelvis skärskador, frätskador, hetta och köld.

Kommunal har haft framgångar i vissa kommuner, som beslutat att betala för personalens arbetskläder, men har misslyckats med att få igenom bindande regler på riksnivå.

Det är i samband med att Arbetsmiljöverket förbereder nya föreskrifter om mikrobiologiska risker som Kommunal nu får stöd från andra fack. I ett gemensamt remissvar skriver Läkarförbundet, Vårdförbundet, Fysioterapeuterna och Kommunal att det bör vara arbetsgivarens skyldighet att stå för arbetskläder till anställda inom vård och omsorg.

Arbetskläder skyddar såväl patienter och omsorgstagare som personal från mikrobiologiska risker som t ex smitta, skriver förbunden. Det finns sedan 2016 lagkrav på att omsorgspersonal därför ska bära arbetskläder. Det är, menar facken, orimligt att de anställda själva ska bekosta nödvändiga arbetsmiljöåtgärder.

//JONAS FOGELQVIST

Du&jobbet har skrivit om debatten kring fria arbetskläder tidigare. Läs mer här

Publicerad: 2018-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!