Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kommunala besparingar oroar skyddsombuden

Publicerad: 2019-11-28

Från hela landet kommer nu varningsrop från skyddsombud. Besparingarna i kommuner och regioner är ett hot mot arbetsmiljön, menar de.

Det går just nu knappt en dag utan nya rubriker om besparingskrav i skolor, omsorg och på sjukhus. För någon dag sedan lämnade skyddsombud, från fem fackliga organisationer, in krav på arbetsmiljöåtgärder i Lunds kommun. Bara inom grundskolan och förskolan vill Lunds kommun sänka kostnaderna med 114 miljoner nästa år.

Skyddsombuden menar att arbetsmiljön kommer att bli orimlig.

– En riskanalys borde ha gjorts. Resurser och krav måste vara i balans, säger Robert Jivegård, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund, till tidningen Sydsvenskan.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR, tidigare SKL) har frågat landets kommunala ekonomichefer om situationen inför nästa år. Fyra av fem säger att det kommer att bli ”sämre” eller ”mycket sämre” nästa år.

Även inom många regioner är det stålbad som gäller. På Sahlgrenska universitetssjukhuset ska 400 årsarbeten sparas in, huvudsakligen genom naturlig avgång. Och i Stockholm har de olika sjukhusen sammanlagt varslat omkring 800 tjänster.

För en tid sedan gick också skyddsombud inom skolorna i tre sydsvenska kommuner, Trelleborg, Sjöbo och Karlshamn, ihop i en principiell skrivelse till sina respektive kommunledningar.

Bakgrunden var att skolverksamheten i kommunerna var anmäld till Skolinspektionen. Skyddsombuden ville helt enkelt reda ut hur mycket en kommun kan spara utan att bryta mot arbetsmiljölagen.

– Kommunerna gör jättestora besparingar och vi känner att vi kommit till vägs ände, säger Niclas Wahlgren, skyddsombud i Karlshamns kommun, till tidningen Skolvärlden.

Publicerad: 2019-11-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!