Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kontaktyrken kortar arbetslivet

Publicerad: 2014-11-11

Stress och andra psykiska arbetsmiljöfaktorer leder till att människor lämnar arbetslivet i förtid. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

En fysiskt påfrestande arbetsmiljö, där du måste lyfta tungt, i obekväma arbetsställningar osv, kan få folk att sluta jobba före ordinarie pensionsålder. Men det gäller också för psykosociala faktorer.

Stress och låg kontroll över arbetet tillsammans med höga krav ökar risken att sluta i förtid. Det samma gäller för dåligt stöd – framför allt från chefer.

Vårdyrken är en bransch där risken att lämna före 65 år ökar. Att arbeta med människor ökar risken överlag. Det är branscher där främst kvinnor arbetar. Det förklarar delvis att kvinnor lämnar arbetslivet tidigare än män. Att kvinnor lägger ner mer tid på det obetalda hemarbetet förstärker troligen också de negativa effekterna av en dålig arbetsmiljö, enligt rapporten.

Konjunkturen och hur pensionssystemet är utformat, är ett par andra faktorer som påverkar beslutet att lämna i förtid.

Generellt är det så att personer med högre utbildning stannar längre i arbetslivet än lågutbildade.

Både för män och kvinnor är serviceyrken, följt av fabriksarbetare, de yrken som toppar listan över att gå i förtida pension. Längst bland männen håller specialister inom biologi och högre ämbetsmän och för kvinnor vd:ar och verkschefer.

Rapporten är gjord av forskare vid Linnéuniversitet på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

Läs också: Få 65-plussare i största yrkena.

Yrkena där det är vanligast att jobba efter 65

Publicerad: 2014-11-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!