Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kontoret väcker miljöboven i oss

Miljömedvetenheten upphör ofta vid arbetsplatsens dörr. Och vi skyller på kollegorna mer än oss själva.

Publicerad: 2013-03-14

Vi är betydligt mer klimat- och miljösmarta hemma än på jobbet. Bara sju procent säger att de agerar mest miljömedvetet på kontoret och fyra procent att de är mest noggranna med att spara energi på arbetsplatsen.

Skillnaden mellan hemmet och jobbet när det gäller miljöhänsyn har också ökat de senaste åren.

Det framgår av Kontorsbarometern – fastighetsbolaget Vasakronans undersökning om kontorsanställdas vanor och åsikter. Den bygger på en enkät som cirka 2 000 svenskar besvarat.

Det vanligaste vi gör för att ta miljöhänsyn på kontoret är att återvinna papper, glas och tomburkar: nio av tio gör detta. Energibesparande åtgärder är mindre vanligt: var tredje stänger exempelvis inte datorn när de går hem.

Kontorspersonalen som besvarat enkäten tycker att de är själva är mer miljövänliga än kollegorna. Många anser att kollegorna är sämre på att stänga av datorn, skriver oftare ut papper i onödan osv.

De vanligaste miljölösningar som jobbet erbjuder är källsortering. Närvarostyrd belysning och ventilation, grön el och grön IT är betydligt mindre vanligt.

•Att det har stor betydelse hur miljövänliga vi är på kontoret visar det faktum att det finns 2,1 miljoner kontorsanställda i landet och att varje heltidsanställd har ungefär 225 arbetsdagar på ett år.

Publicerad: 2013-03-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!