Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kontorslandskap ger dålig arbetsmiljö – ändå byggs de


Kontorslandskap kan ge personalen hälsoproblem, ändå fortsätter de att byggas. Skälet är att planerarna inte har någon kontakt med arbetsmiljöforskare.

Publicerad: 2013-10-01

Det menar Susanna Toivanen, som studerat framtidens arbetsplatser. I slutredovisningen av projektet visar hon att kontorslandskapen finns kvar, trots att de dömts ut av arbetsmiljöforskare.

Att bygga kontor på detta sätt är till nackdel för arbetsmiljö och anställdas hälsa, enligt en lång rad studier. Trots det är kontorslandskap den vanligaste kontorstypen som byggs idag.

En förklaring är brist på kommunikation mellan forskare och kontorsutvecklarna. Forskare och byggare står ofta långt ifrån varandra.

Ett annat problem är att arbetstagarnas synpunkter inte kommer fram. Det ökar risken för att bygga kontor som inte ger någon god arbetsmiljö. Även här måste kommunikationen bli bättre mellan facket och forskningen.

– Min forskning visar dessutom att det bland beslutsfattare finns en kortsiktighet i hur man planerar och bygger. Det handlar mer om snabba affärer, och hälsa och arbetsmiljö verkar inte vara av kommersiellt intresse, säger Susanna Toivanen.

Susanna Toivanens forskning ingår i satsningen Flexit, som drivits av Riksbankens Jubileumsfond.

Publicerad: 2013-10-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!