Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kontorstrenden: vi sitter nära och störs mer

Publicerad: 2014-06-17

Det blir allt vanligare med kontorslandskap. Fyra av tio som jobbar så säger att de sällan eller aldrig kan arbeta ostört. Men eget rum är fortfarande vanligast.

Det framgår av undersökningen Kontorsbarometern, som genomförs av fastighetsbolaget Vasakronan, som bygger på frågor till drygt 2 000 kontorsanställda.

Enligt undersökningen arbetar omkring 2,3 miljoner svenskar på kontor. Antalet kvadratmeter per anställd blir allt mindre och kontorslandskap allt vanligare. I öppna kontorsmiljöer säger 44 procent att de sällan eller aldrig har möjlighet att arbeta ostört. Nästan varannan kan inte prata ostört i telefon.

Av dem som svarat i Kontorsbarometern sitter 43 procent i egna rum, 27 procent i öppet kontorslandskap och 24 procent i så kallade storrum, med 2-5 anställda. 4 procent har ingen fast arbetsplats.

Av dem som har ett eget rum kan 37 procent alltid ha möten med andra medarbetare utan att störas, medan samma egna för öppna kontorslandskap är 16 procent.

Publicerad: 2014-06-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!