Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Krafttag mot överbeläggningar

Överbeläggningarna på landets sjukhus har lett till en rad krav från Arbetsmiljöverket de senaste åren. Nu ska verket göra en omfattande inspektion av arbetsmiljön på akutsjukhusen.

Publicerad: 2010-06-09

Arbetsmiljöverket räknar med att göra 200 besök under hösten. På flera håll görs de i samverkan med Socialstyrelsen.

Bakgrunden till kampanjen är överbeläggningar som lett till svåra arbetsförhållanden för personalen. Skyddsombud har begärt åtgärder från Arbetsmiljöverket, som också riktat flera krav mot arbetsgivarna och bl a förbjudit att patientsängar placeras i trånga utrymmen och korridorer som inte är avsedda för vårdarbete. Besvärliga arbetsställningar, hög arbetsbelastning, smitta, hot och våld är risker som kan drabba de anställda till följd av överbeläggningarna. Sedan 2004 har vårdinrättningarna betalat över 3,5 miljoner kronor i viten för att de struntat i att åtgärda problem med överbeläggningar.

Syftet med tillsynen, enligt Arbetsmiljöverket, är att personal inom vården ska kunna utföra sitt arbete utan att riskera att bli sjuka av att ge vård till andra.

Publicerad: 2010-06-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!