Allt om arbetsmiljö logga
Kränkande särbehandling

Kränkningar vanligt inom byggbranschen

PSYKOSOCIALT Mobbning och kränkningar är fortfarande vanligt inom byggbranschen. Det visar en medlemsundersökning från Byggnads.

Text : Ann Patmalnieks

Publicerad: 2022-10-21

Chefen är ofta en av dem som mobbar. Foto: Adobe Stock

Fackförbundet Byggnads har frågat 3 800 medlemmar om deras upplevelser av den psykosociala arbetsmiljön. Över hälften, 58 procent, svarade att det förkommit kränkningar på deras arbetsplatser. Var femte, 20 procent, hade själv utsatts för mobbning. Kvinnor är mer utsatta för både kränkning och mobbning. I en majoritet av fallen hade en chef eller arbetsledare varit delaktig i den kränkande särbehandlingen eller mobbningen.

Bara 10 procent arbetade någonstans där arbetsgivaren uppfyllde kraven gällande arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling i föreskriften Organisatorisk och social arbetsmiljö. Där det finns rutiner gör de skillnad, arbetsmiljön är bättre. På företag som inte följder någon del av föreskriften är det tio gånger större risk att bli mobbad och åtta gånger större risk att bli kränkt.

Byggnads ordförande Johan Lindholm säger i ett pressmeddelande att det är djupt oroande att chefer i så hög utsträckning är en del av problemet och att arbetsgivarna måste ta detta på allvar.

Byggnads kräver nu sanktioner kopplade till föreskriften och att den psykosociala arbetsmiljön ska inspekteras av oberoende kontrollanter. Företagen måste också se till att chefer och arbetsledare har rätt utbildning och arbetssätt för att kunna riskbedöma den psykosociala arbetsmiljön. De ska även involvera skyddsombuden, uppmanar förbundet.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2022-10-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!