Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kräv arbetsmiljöutbildning för att få starta företag

Veronica Bostrom. Foto: Kajsa Olsson/Fastighetsfolket

Publicerad: 2019-10-29

Det borde krävas utbildning i arbetsmiljökunskap innan man får starta företag med anställda. Det budskapet framförde skyddsombudet Veronica Boström i riksdagen nyligen.

På skyddsombudens dag i förra veckan fick Veronica Boström, regionalt skyddsombud för Fastighetsanställdas förbund, möjligheten att kliva upp i riksdagens talarstol och prata om arbetsmiljön inom städbranschen.

Ett budskap hon hade med sig till riksdagsledamöterna var att hon ansåg att alla nystartade företag med anställda skulle vara skyldiga att genomgå en grundläggande arbetsmiljöutbildning innan de startar upp en verksamhet.

Förslaget har växt fram i samtal med kollegor efter ett stort antal besök på företag inom städbranschen i Mellansverige.

– Cheferna vi träffar har ofta dåliga kunskaper om arbetsmiljö. När vi kommer på skyddsronder vet de knappt vad vi pratar om. Det är skrämmande, säger Veronica Boström som tillägger att hon också besökt arbetsplatser där hon upplever att man helt enkelt ”skiter i” arbetsmiljön.

De två främsta problemet inom städbranschen, enligt Veronica Boström, är stress och att arbetsgivarna sällan tar sitt ansvar vid rehabilitering av sjukskrivna.

Vad skulle då ingå i en obligatorisk arbetsmiljöutbildning för nya företag? Veronica Boström menar att insyn och förståelse för SAM (systematiskt arbetsmiljöarbete) samt OSA-föreskriften (som gäller organisatorisk och social arbetsmiljö) skulle vara de två viktigaste inslagen.

Den vedertagna bilden i de flesta arbetsmiljösammanhang är att arbetsmiljöarbetet fungerar bättre på större än på mindre företag. Veronica Boström har delvis ett annat perspektiv på det. Hon upplever att det oftare finns en större motsträvighet från större företag när hon kommer på besök i rollen som skyddsombud.

På mindre företag är inställningen ofta mer positiv.

– Det kan kännas enklare att få igång arbetsmiljöarbetet på mindre arbetsplatser. De är ofta ärligare och medger att de inte kan tillräckligt och tycker det är bra om man kan hjälpas åt, säger Veronica Boström.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv uppskattar inte förslaget om att företag ska tvingas genomgå en utbildning i arbetsmiljö för att få starta. Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på organisationen, menar att det skulle kunna få förödande konsekvenser för innovation och företagande.

– Redan idag finns det alltför många hinder för att starta företag och vi borde snarare gå åt andra hållet och göra det mindre krångligt för företagande. Man ska komma ihåg att det är företagen som skapar arbetstillfällen, som leder till skatteintäkter som sedan ligger till grund för vår välfärd, säger hon.

Publicerad: 2019-10-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!