Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Krav på glatt sätt i jobbet skadar självkänslan

Le gärna på jobbet – om du verkligen menar det. Är det påtvingat blir du bara nedstämd.

Publicerad: 2011-03-03

Hälsa-110303

Det konstaterar forskare vid Michigan State University i USA efter att ha studerat ett antal bussförare under två veckors tid.

Undersökningen visar att de som log mot passagerarna på grund av äkta känslor, kanske ett minne av en semester eller dylikt, blir på bra humör och engagerar sig i jobbet. Påtvingade leenden hade motsatt effekt.
Brent Scott, som lett undersökningen, säger att arbetsgivare kanske tror att anställda som ser glada ut är bra för organisationen, men så behöver inte vara fallet. Att le för sakens skull kan leda till känslomässig utmattning och att de inte engagerar sig så mycket i arbetet.

Studien visar att resultaten var mest markanta för de kvinnliga förarna. Det gjorde mer ont för dem att klistra på ett leende. Deras humör försämrades mer än männens.

Brent Scott varnar för att påklistrade leenden kan vara skadliga på sikt. Du känner dig inte äkta eller som dig själv.

Forskning bland anställda vid serviceyrken visar att de har stora krav på sig att se glada ut.

– Leendet är en serviceanställds viktigaste tillgång, säger Lars Ivarsson, forskare vid Karlstads universitet.

I en studie har han visat att mer än sex av tio anställda i stor utsträckning känner ett tvång att vara glada och tillmötesgående, tre av tio gör det i mindre omfattning, bara 8 procent säger att de inte alls upplever det kravet.

Många tvingas dölja sina känslor och tar på sig en roll. Bara 5 procent bland anställda i tjänstesektorn med dagliga kundkontakter säger att de är sig själva i jobbet, enligt studien från Karlstads universitet.

Publicerad: 2011-03-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!