Krismöte om hot och våld i skolan
HOT OCH VÅLD Sveriges Lärare kräver en nationell samordnare för att leda arbetet mot våldet i skolan. I måndags samlade regeringen företrädare för fack, arbetsgivare och myndigheter.

Text : Karin Nilsson
Publicerad: 2025-02-19

Utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm träffade i måndags företrädare för myndigheter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer. På plats var representanter för bland andra Arbetsmiljöverket, Polisen, Skolverket, Kommunal, Sveriges Lärare, Almega och SKR. Säkerhet, hot och våld i skolan var fokus för mötet.
– Våldsdådet i Örebro var fruktansvärt. Alla ska kunna känna sig både trygga och säkra i skolan: personal, elever och vuxenstuderande. Det pågår nu ett intensivt arbete i Regeringskansliet med flera av Skolsäkerhetsutredningens förslag, sa utbildningsminister Johan Pehrson i ett pressmeddelande.
Hans kollega skolminister Lotta Edholm sa:
– Vi uppskattar de värdefulla inspelen och det stora engagemang vi mötte under dagens möte. Trygghet och säkerhet i förskolan och skolan är högt prioriterad frågor för regeringen.
Arbetsmiljöverket konstaterade i en rapport i höstas att anmälningarna om hot och våld i skolan ökat kraftigt – med drygt 150 procent under perioden 2013 till 2023. Verket bedömde att även om skolarna kan ha blivit bättre på att anmäla händelser tyder annan statistik, som ökningen av arbetsolyckor med sjukfrånvaro, på att situationen i skolan har blivit värre. Under våren kommer Arbetsmiljöverket att presentera resultatet av en inspektionsinsats på 1 000 skolor.
Med anledning av mötet konstaterade Sveriges Lärare i ett pressmeddelande att skolattacken i Örebro visar att säkerhetsfrågor i skolan behöver diskuteras mer. Sveriges Lärare vill att regeringen ska utse en nationell samordnare för att ta tag i problemen.
– Hoten och våldet mot lärare har ökat, både i anmälningsfrekvenser och i våra medlemsundersökningar. Sveriges Lärare kräver en verklig samhällsmobilisering. Vi vill se en bredare samverkan mellan skolhuvudmän, statliga myndigheter, socialtjänst, psykiatri och missbruksvård, sa Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare i pressmeddelandet.
Hon tillade:
– Även om det finns samverkan idag, måste denna bli mer heltäckande och fördjupas över hela landet. Vi har uppmanat regeringen att utse en nationell samordnare för att leda arbetet mot skolvåldet och säkerställa att mer görs.
Sveriges Lärare vill också se ett närmare samarbete mellan berörda myndigheter.
– Vi välkomnar också arbetet med en ny arbetsmiljöstrategi och föreslår en större samordning mellan Arbetsmiljöverket och skolmyndigheterna. Även polisen måste engageras i detta arbete.
Text : karin nilsson
karin.nilsson@alltomarbetsmiljo.seFoto: Ninni Andersson, Regeringskansliet.
Publicerad: 2025-02-19
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.