Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kultur ska få sjuka på benen

Sjukskrivna ska få kultur som medicin. Förhoppningen är att det ska leda till att de kommer tillbaka till jobbet snabbare.

Publicerad: 2011-03-17


Hälsa-110317

Projektet, kallat Kultur och hälsa – en framtida rehabiliteringsmodell?, har startats i Västmanland, ska pågå i två år, och riktar sig till 600 långtidssjukskrivna med psykiska diagnoser. Ena halvan erbjuds delta i olika kulturaktiviteter: musik, teater, dans m m. Andra hälften blir kontrollgrupp och sedan jämförs de båda grupperna.

Projektledaren Maria Lehrberg, landstinget i Västmanland, konstaterar att kulturaktiviteter både kan och förebygga och minska ohälsan. Projektet syftar till att undersöka hur stora effekterna är. Förhoppningsvis blir resultatet så positivt att deltagarna mår bättre efter projektet, säger Maria Lehrberg.

”Kultur på recept”, som en metod för rehabilitering av sjuka, har prövats tidigare. I Skåne och Västerbotten har två projekt drivits, med ekonomiskt stöd av regeringen.

I år ska försöken utvärderas och redovisas för kulturdepartementet.

Publicerad: 2011-03-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!