Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kursändring om skyddsombuden oroar

OMTAG Efter kritik från parterna om Arbetsmiljöverkets nya syn på vem skyddsombuden får företräda, backar verket. ”Vi ska titta på frågan.”

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2022-11-23

Arbetsmiljöverket har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta närmare på frågan. Foto: Elsa Frizell

Skyddsombuden får inte representera enskilda individer. Det framgår av ett internt dokument på Arbetsmiljöverket som tidningen Arbetsvärlden tagit del av. Anställda på myndigheten som ställt frågor har fått svaret att skyddsombudets uppdrag inte handlar om individuella ärenden utan att ombuden ska företräda gruppen arbetstagare och verka för en tillfredsställande arbetsmiljö i helhet, skriver Arbetsvärlden.

– Vi har tittat på lagstiftning och förarbete. Vårt ställningstagande är att ett skyddsombuds medverkan i ärenden som rör enskilda arbetstagare inte är reglerat i arbetsmiljölagen. Vi kan inte ställa krav på att skyddsombud ska medverka, säger Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket till Arbetsvärlden.

Dokumentet ska ha tagits fram för cirka ett år sedan i samband med att myndigheten gjorde om föreskrifterna om arbetsanpassning.

LO, TCO och Saco är sedan en tid tillbaka bekymrade över Arbetsmiljöverkets arbete med nya föreskrifter och myndighetens skrivningar om skyddsombudens roll. Saco skriver i ett remissvar om Arbetsmiljöverkets regelstruktur att verket har gjort en kursändring. Saco konstaterar att verket tar bort skrivningar som tydliggör att skyddsombuden både representerar skyddsombuden och individen. Centralorganisationen uttrycker också oro över hur verket använder begreppet samverkan.

LO, TCO och Saco har nu låtit två erfarna arbetsmiljörättsjurister, Bo Ericson och Lars von Ehrenheim, gå i genom begreppet samverkan i arbetsmiljölagen och skickat svaret till Arbetsmiljöverket. Slutsatsen i genomgången, som Allt om arbetsmiljö tagit del av, är att Arbetsmiljöverket ändrat sin syn på arbetsmiljöarbetet. Den bild som nu ges i föreskrifterna, råden och vägledningen om systematiskt arbetsmiljöarbete är att arbetsgivarparten gynnas i förhållande till vad som är avsikten i arbetsmiljölagen och dess förarbeten.

På Arbetsmiljöverket vill man inte svara på frågor om det interna dokumentet eller de fackliga organisationernas rättsliga genomgång. Myndigheten skriver till Allt om arbetsmiljö att verket har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta närmare på frågan och att man kommer att svara parterna inom ett par veckor.

 

Foto: Elsa Frizell

Publicerad: 2022-11-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!