Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnliga arbetare oroar sig mest

Det är stora skillnader mellan arbetare och tjänstemän på viktiga hälsoområden, som rökning, motion och vikt.

Publicerad: 2011-06-16

Det framgår av Statistiska centralbyråns undersökning om levnadsförhållanden (ULF 2010).

Exempelvis så är 61 procent av arbetarna och 53 procent av tjänstemännen överviktiga, 15 respektive 9 procent klassas som feta (ett BMI över 30).

Folk i arbetaryrken röker betydligt mer än i tjänstemannayrken. Var femte kvinnlig arbetare röker varje dag, men bara var tionde kvinnlig tjänsteman.

Var femte manlig arbetare (21 procent) och knappt var femte (17 procent) kvinnlig arbetare motionerar aldrig. Bland tjänstemännen undviker ungefär var tionde daglig motion, eller 12 procent av männen och 9 procent av kvinnorna. (Promenader på minst 30 minuter räknas som motion).

Kvinnliga arbetare är också mer ängsliga, oroliga och har ångest, 29 procent. Kvinnliga tjänstemän oroar sig mer än manliga arbetare, 20 respektive 16 procent, medan bara 13 procent av de manliga tjänstemännen oroar sig.

Publicerad: 2011-06-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!