Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnojobb förlorare efter finanskrisen

Gapet mellan hur många män och kvinnor som har jobb är större nu än vad de varit de senaste tjugo åren.

Publicerad: 2011-03-07

Nyhet1103072

I januari i år var 76, 3 procent av männen sysselsatta mot 71 procent av kvinnorna. Det betyder att 229 000 fler män än kvinnor har jobb.

En förklaring är att mansdominerade branscher, som industrin och byggsektorn, återhämtar sig starkare efter finanskrisen. Den kvinnodominerade offentliga sektorn släpar efter. Under krisen 2008 och 2009 minskade sysselsättningen mest inom verkstadsindustrin och flest män varslades om uppsägning och blev arbetslösa. Men utvecklingen på arbetsmarknaden efter den ekonomiska krisen har i mycket större utsträckning gynnat män mer än kvinnor. Männen är vinnarna, nu när arbetsmarknaden hämtar sig efter finanskrisen, enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen.

Som det ser ut så kommer männens arbetsmarknad att förbättras ytterligare i år och nästa år, kommenterar Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör, på Arbetsförmedlingen.

En annan orsak till sysselsättningsgapet är också den starka tillväxten av befolkning i arbetsför ålder och då i synnerhet utrikesfödda kvinnor.

Arbetsmarknaden är fortfarande starkt könsuppdelad. Av dem som arbetar inom vården är 83 procent kvinnor och inom industrin är det 77 procent män.

Publicerad: 2011-03-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!