Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor är bättre chefer men oroar sig mer

Publicerad: 2013-11-14

Kvinnor har bättre anlag för att bli chefer än män. Och de bästa cheferna finns i offentlig sektor.

Det visar åtminstone en ny norsk studie från Handelshögskolan i Oslo, där nästan 3 000 chefer undersökts.

Enligt undersökningen har personligheten en stor betydelse för hur bra chef man är. Forskarna har utgått från fem olika kriterier som de anser ger en bild av vår personlighet och kännetecknar ett effektivt ledarskap. Det är sådant som känslomässig stabilitet, öppenhet för nya intryck m m.

Resultatet visar att kvinnliga chefer uppnår högre poäng på fyra av de fem personlighetsdragen. Kvinnorna är därmed tydligare, mer nytänkande, ger bättre stöd och uppfyller uppsatta mål bättre än de manliga cheferna.

Däremot har kvinnliga chefer lägre värden på känslomässig stabilitet, eftersom kvinnor bekymrar sig mer, enligt studien.

Forskarna har även jämfört chefer i offentlig respektive privat sektor. Av studien framgår att ledarna i offentlig sektor rankas högre än chefer i näringslivet vad gäller nytänkande, stöd och måluppfyllelse.

Enligt forskarna Øyvind L. Martinsen och Lars Glasø spelar personligheten större roll i chefsyrken än för övriga anställda.

Publicerad: 2013-11-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!