Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor borta länge med psykiska besvär

Antalet långvariga sjukfall ökar på nytt, efter att minskat kraftigt under hela 2000-talet. Det gäller framför allt för kvinnor och psykiska diagnoser.

Publicerad: 2013-05-16

Det framgår av AFA Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsolycksfall och långvarig sjukfrånvaro.

Enligt rapporten ökade antalet långa sjukfall (mer än 90 dagars sjukskrivning) från 28 730 till 30 495 mellan 2010 och 2011. Det innebär att risken att drabbas ökade från 19, 9 till 21,0 per 1 000 sysselsatt.

Störst risk är det för kvinnor som arbetar i kommuner och landsting och är i åldern 55-64 år. Där är det nästan 40 av 1 000 som blir långvarigt sjukskrivna.

Sex av sju långtidssjuka i kommun- och landsting är kvinnor. Vanligaste diagnoserna för dessa är psykiska besvär följt av sjukdomar i muskel och skelett. För privatanställda LO-medlemmar är det tvärtom muskelsjukdomar som är vanligast, följt av psykiska diagnoser.

Ökningen av sjukfrånvaron innebär inte fler godkända arbetssjukdomar. Majoriteten som anmäls godkänns inte, på grund av bevisreglerna. Det innebär att många av de besvär som drabbar kvinnor i offentlig sektor inte blir godkända.

Att sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa ökat oroar regeringen, som beslutat se över reglerna i sjukförsäkringen. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson menar att om sjukskrivningarna handlat om kroppsliga sjukdomar skulle man ha talat om ”epidemiska mått”.

Inspektionen för sjukförsäkring (ISF) ska granska hur reglerna i sjukförsäkringen fungerar för sjukskrivna med psykiska diagnoser, i synnerhet bland kvinnor och vid stressrelaterade sjukdomar.

•Rapporten från AFA visar att även de allvarliga arbetsolyckorna ökar. Antalet olycksfall på arbetsplatser som leder till mer än 30 dagars sjukskrivning eller medicinsk invaliditet ökade från 9 037 till 9 335 mellan 2010 och 2011. Det innebär att risken för att råka ut för en allvarlig olycka ökade från 2,2 till 2,3 per 1 000 sysselsatt.

Det totala antalet godkända arbetsskador ökade från 31 422 till 39 482. Enligt AFA:s tolkning behöver det inte innebära att arbetsmiljön blivit sämre. Ökningen kan också bero på att det blivit lättare att anmäla arbetsskada – det går att göra via webben numera och att fackliga organisationer drivit kampanjer för att skadorna ska anmälas.

Publicerad: 2013-05-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!