Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor får mer stöd att jobba flexibelt

Publicerad: 2016-02-04

Män som vill jobba flexibelt känner sig motverkade och hamnar efter i karriären – till skillnad från kvinnor i samma situation, enligt ny forskning.

Flexibla jobb har i studien definierats som arbetsplatser där anställda har kontroll över var och vilka tider de arbetar, de är t ex fria att jobba hemifrån. Resultatet är att kvinnor känner stöd från arbetsgivaren och räknar med en god karriärutveckling i sådana jobb. Männen har en annorlunda syn.

De tycker att arbetsgivaren, liksom kollegor och chefer, är kritiska till att männen ska kunna jobba flexibelt. Det är dubbelt så vanligt att män får nej till en sådan begäran än kvinnorna. Skulle männen ändå insistera upplevde de att deras karriär påverkades till det sämre.

Enligt undersökningen så har tre av tio män känt sig diskriminerade när de återvänt till jobbet efter föräldraledighet, även om de bara varit borta korta perioder.

Svårigheterna för männen att jobba flexibelt gör att de får en mer negativ inställning till sin arbetsgivare, medan det är det motsatta för kvinnor med liknande villkor.

Studien är gjord i Australien, bland över 1 000 personer, men svenska rön visar på liknande tendenser.

  • En studie från IFAU har visat att föräldrar som tar mycket tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab) har lägre lön än andra. Störst löneskillnader finns bland pappor.

En förklaring kan vara att arbetsgivare har andra förväntningar på papporna än på mammorna. En pappa som vabbar beter sig inte som förväntat. Hans arbetsgivare kan då tolka hans beteende som ett tecken på lågt intresse för arbetet – oavsett hur intresserad just den här pappan faktiskt är av sitt jobb, enligt Katarina Boye, sociolog vid Stockholms universitet.

Publicerad: 2016-02-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!