Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor på tjänsteresor snålar mer på maten

Den som är på tjänsteresa vill slippa lägga sina egna pengar på mat. Kvinnor äter oftare på hotellrummet. Det visar forskning från Umeå universitet.

Publicerad: 2020-09-09

För många gäller sparsamhet under tjänsteresan.

De allra flesta övernattningarna på svenska hotell sker i tjänsten. Antalet måltider under tjänsteresor uppskattas till flera tiotals miljoner per år.

Joachim Sundqvist, forskare vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet, presenterar nu en avhandling om tjänsteresor och måltider. 

När den som är på tjänsteresa äter med andra är det sociala viktigare än plats, mat och dryck. En av deltagarna i studien tyckte att ett restaurangbesök med dålig mat i stökig miljö ändå var lyckat eftersom kunden som var med blev nöjd.

– Vi kan ge avkall på våra egna preferenser för att blidka gruppen. Om jag är vegetarian och alla vill gå på Texas Longhorn, kan jag välja att gå dit ändå och tycka att det är okej, säger Joachim Sundqvist till tidningen Forskning och framsteg.

När tjänsteresenärerna äter på egen hand är de prismedvetna, särskilt kvinnorna.
– När man är ute på tjänsteresa vill man slippa lägga sina egna pengar på mat, oavsett hur mycket man tjänar. Traktamenten måste kunna täcka utgifterna, säger Joachim Sundqvist.

Kvinnorna använder oftare än män hemsidor och appar för att hitta restauranger. Fler kvinnor än män väljer att äta på hotellrummet. Detta förvånade Joachim Sundqvist skriver Forskning och framsteg, eftersom kvinnor knappast är mindre sociala än män. I stället tror han att det kan handla om normer eller trygghet.

Bilden av tjänsteresenären är en autonom tjänsteman med högre inkomst, men i verkligheten finns en stor variation, visar avhandlingen.

Hur måltiderna i tjänsten påverkas av att resandet blivit mindre under coronapandemin vet inte Joachim Sundqvist, men han gissar att fler av dem som ändå reser äter på rummet och tror att läget kommer att återgå mer till det normala så småningom.
– Vikten av personliga möten går inte att underskatta.

Publicerad: 2020-09-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!