Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor som styrs i jobbet får oftare diabetes

Arbetsmiljön kan ge kvinnor diabetes. Kvinnliga anställda som har dålig kontroll över sitt jobb löper större risk att drabbas av sjukdomen.

Publicerad: 2012-08-23

Det framgår av ny forskning från Kanada. Forskarna har använt uppgifter från en stor hälsoundersökning i Kanada och följt nära 7 500 anställda i Ontario i åldern 35-60 år under en period av nio år. Deltagarna hade inte någon tidigare diagnos för diabetes.

Resultatet är att kvinnor med låg kontroll och inflytande över sina arbetsuppgifter, hade dubbelt så hög risk att utveckla sjukdomen, jämfört med kvinnor som kunde bestämma över sin arbetssituation. Något sådant samband fanns inte för män.

Studien har redovisats i tidskriften Occupational Medicine.

•Att negativ stress på jobbet har ett samband med diabetes för kvinnor har tidigare visats i en liknande svensk studie, presenterad i en doktorsavhandling vid Umeå universitet av allmänläkaren Margareta Norberg.

Varför kvinnor är mer utsatta för att få diabetes på grund av arbetsrelaterad stress är oklart. Richard Glazier, som lett den kanadensiska studien, menar att en möjlig förklaring kan vara att kvinnor reagerar annorlunda på stress. Vilken typ av jobb de har kan också spela roll – kvinnor har i allmänhet mindre fysiska uppgifter, liksom hormonella olikheter.

Publicerad: 2012-08-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!