Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor undviker att konkurrera med män

Kvinnor klarar sig dåligt i arbetssituationer när de vet att de ska konkurrera med män.

Publicerad: 2011-12-15

Det visar forskning från Barcelona Graduate School of Economics, där 400 män och kvinnor studerats i situationer där de konkurrerade med varandra.

Studien visar att kvinnor generellt undviker att konkurrera, om de kan. Dessutom presterar de sämre i lägen där de konkurrerar med en man om att lösa en uppgift som anses som en typiskt manlig uppgift.

Kvinnornas beteende får stora konsekvenser för deras möjlighet att avancera på karriärstegen, menar forskarna.

– På arbetsmarknaden befinner vi oss ofta i konkurrenssituationer. Vi söker efter framgång och vill klara oss bättre än våra kollegor. Därför var det intressant att se hur olika könen uppförde sig, säger forskaren Pedro Rey-Biel till danska Magasinet Arbeidsmiljø.

Forskarnas slutsats är att fördomar om att kvinnor är underlägsna män – särskilt på det som ses som manliga uppgifter – gör att kvinnor klarar sig sämre och därmed förstärker skillnaderna mellan könen.
Men prestationen kan bli bättre om kvinnorna på förhand informeras om att de är duktigare än den manliga konkurrenten.

•En svensk studie, gjord av Karin Jonnergård, professor vid Linnéuniversitetet, har tidigare visat att kvinnors lågt ställda förväntningar utgör ett hinder för deras karriär och löneutveckling. I undersökningen följdes nya kvinnliga och manliga akademiker och revisorer. Efter de fem första åren hade männen nått signifikant längre än kvinnorna – de hade högre lön och position inom organisationen.

Publicerad: 2011-12-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!