Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnor vill ha bättre balans

Publicerad: 2013-03-08

Intressanta jobb och balans mellan privatliv och arbete ligger högst på svenska kvinnors önskelista.

Lönen är inte viktigast för en framgångsrik karriär. Intressanta jobb och rätt balans mellan jobb och privatliv spelar större roll. Andelen som menar att en hög lön är viktig har sjunkit med tio procentenheter de senaste fem åren – från 57 till 47 procent.

Det anser de svenska kvinnor som deltagit i en internationell enkät som det professionella nätverket Linkedin genomfört inför kvinnodagen den 8 mars.

Undersökningen visar att de flesta svenska kvinnor vägrar att välja mellan karriär och barn. Bara 26 procent planerar att bromsa karriären när de får barn. Det internationella genomsnittet ligger på 43 procent.

Sverige ligger även bättre till än andra länder vad gäller utseendets roll för karriären. 46 procent bedömer att det är helt irrelevant hur man ser ut. Globalt är andelen 22 procent. Samtidigt anser hela 18 procent av de svenska kvinnorna att utseendet har betydelse.

Sverige ligger dock illa till när kvinnor tillfrågas om hur de ser på sina egna karriärer hittills. 64 procent anser att de har haft en framgångsrik karriär, vilket placerar oss sist bland de 13 länder som ingick i undersökningen. Brasilianskor, indiskor och holländskor ser sig som mest framgångsrika.

De största hindren för svenska kvinnor anses av de svarande vara otydliga karriärvägar, brist på personlig yrkesutveckling samt ojämställda löner.

Fler än 5000 yrkesverksamma kvinnor svarade på enkäten, varav 400 från Sverige.

Publicerad: 2013-03-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!