Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnorna får de monotona jobben och slits mest

Monotona jobb sliter hårt på kvinnor i industrin. Var tredje i åldern 45-59 år har drabbats av en arbetsskada.

Publicerad: 2012-03-08

Det framgår av en undersökning bland fackförbundet GS medlemmar.

Studien visar att kvinnor som arbetar i skogs-, trä- och grafiska branschen har mer ensidiga arbetsuppgifter än männen. Mer än en tredjedel av kvinnorna mellan 45 och 60 år hade fått en arbetsskada, i de flesta fall till följd av det repetitiva arbetet.

Nio av tio tillfrågade kvinnor tyckte det var stressigt på arbetsplatsen. Det är ungefär lika många som bland männen. Två av tre – ingen skillnad mellan könen – tyckte arbetsbelastningen har ökat de senaste fem åren. Mer än var femte (22 procent) hade inte möjlighet att ta korta pauser och raster vid behov. Bland männen var det ungefär var tionde (12 procent).

Stressen på jobbet går också ut över fritiden. Mer än 80 procent av kvinnorna säger att de är för trötta för att umgås med familj och vänner när de är lediga. Bland männen är det bara 20 procent.

GS är ett mansdominerat fack. Av förbundets 40 000 medlemmar är 18 procent kvinnor. GS kommer nu att försöka arbeta mer med jämställdhet i arbetsmiljöfrågorna.

Publicerad: 2012-03-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!