Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnorna som ärver pappas jobb

Kvinnor i vissa mansdominerade branscher har oftare än sina manliga kollegor ärvt jobbet av en förälder, visar nya siffror som SCB tagit fram för Du&jobbet.

Publicerad: 2011-06-01

Vid Du&jobbets genomgång av 50 kraftigt mansdominerade yrken visade det sig att i 19 av dessa hade kvinnorna oftare än männen samma jobb som en förälder, vanligen pappan.

Bland processoperatörer vid stål- och metallverk hade 13,0 procent av männen, men hela 20,7 procent av kvinnorna samma jobb som en förälder. För processoperatörer, glas och keramiska produkter var siffrorna 8,7 procent respektive 16,3 procent. För möbelsnickare, modellsnickare var det 5,0 respektive 11,5 procent.

Har pappa ett tungt industrijobb kan det ligga närmare till hands att börja där än om man som kvinna inte alls har någon inblick i branschen, säger Lena Gonäs, forskare i arbetsvetenskap vid karlstad universitet.

Förklaringen till att det är fler kvinnor än män som har ärvt dessa yrken kan vara att männen har arbetat med samma sak, men sedan gått vidare.

– Ogifta kvinnor utan barn är mer rörliga på arbetsmarknaden än män. Men när kvinnor väl fått ett fast jobb och bildat familj blir de mindre rörliga än män, säger Lena Gonäs.

Läs mer i Du&jobbet nr 5 !

Här är yrkena där kvinnorna oftare än männen har samma jobb som en förälder:

Publicerad: 2011-06-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!