Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Kvinnors tunga jobb ska åtgärdas

Arbetsmiljöverket får 20, 5 miljoner kronor av regeringen för insatser för kvinnors arbetsmiljö.

Publicerad: 2011-05-12

Satsningen ska förebygga att kvinnor slås ut i arbetslivet på grund av förslitningsskador i dåliga arbetsmiljöer. Arbetsmiljöverkets uppdrag blir bland annat att ge en ökad kunskap om kvinnors arbetsmiljö, utbilda inspektörer för att upptäcka risker för belastningsskador och sprida information.

Satsningen, som ska pågå fram till 2014, välkomnas av fackförbundet Handels. Bland förbundets 100 000 kvinnliga medlemmar finns många som skadas av monotont och tungt arbete.

– Vi har många medlemmar, framför allt kassapersonal och frisörer, som slås ut från arbetslivet på grund av belastningsskador. Vi har länge efterlyst insatser för att förbättra arbetsmiljön på våra arbetsplatser, säger Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Nyligen presenterades en studie från Lunds universitet som visar att belastningen vid traditionella kvinnojobb, som butiksarbete, är lika tung som vid manligt dominerade industrijobb. Trots det får många fler män än kvinnor arbetsskador godkända.

Publicerad: 2011-05-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!