Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Låg lön och diffus värk minskar chans till sjukpenning

Lågavlönade och arbetslösa får oftast avslag på ansökan om sjukpenning.

Publicerad: 2011-04-07

Det visar en ny avhandling, av Peter Hultgren vid Linnéuniversitetet.

Han har gått igenom 538 sjukärenden som fått avslag eller där sjukpenningen dragits in. En diger lunta: nära en kubikmeter papper.

Peter Hultgren visar i avhandlingen att försäkrade som är arbetslösa eller har okvalificerade yrken oftast får negativa beslut. Bara 3 procent av de som nekades sjukpenning tjänade mer än medelinkomsttagaren.

Vissa diagnoser har också lägre status och svårare än andra att få positivt beslut från Försäkringskassan. Risken för avslag är störst för dem som har diffus smärta och värk, i exempelvis nacke och axlar. Det är därför Peter Hultgren kallar avhandlingen, Det dubbla statushandikappet: lågstatusyrken och lågstatusdiagnoser drabbas hårdast.

Peter Hultgren menar att sjukreglerna tillämpas olika av utredare och försäkringsläkare. Kriterierna för att ha rätt till sjukpenning – arbetsoförmåga – är ett ytterst vagt begrepp, anser han.

Antalet ärenden som får avslag är dock fortfarande relativt litet, bara 1 procent av samtliga ärenden 2006, den period som Peter Hultgren undersökt.

Peter Hultgren disputerar med sin avhandling, fredag 8 april.

Publicerad: 2011-04-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!