Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lagen diskriminerar kvinnorna

Arbetsmiljölagen prioriterar manliga branscher framför kvinnliga. Det märks även i Arbetsmiljöverkets tillämpning av lagen, enligt en ny studie som Du&jobbet kan redovisa.

Publicerad: 2012-01-20

Arbetsmiljölagen diskriminerar kvinnor, menar Maria Steinberg, jur dr och lektor i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet. När hon undersökte Arbetsmiljöverkets förelägganden och förbud under perioden december 2007-juni 2010 visade det sig att de riktades dubbelt så ofta mot manliga sektorer av arbetslivet som mot kvinnliga.

Maria Steinberg

– Jag tror att det handlar om att inspektioner av gammal vana oftast riktas mot de manliga arbetsplatserna, säger Maria Steinberg till Du&jobbet.

Arbetsmiljölagen tillämpas inte tillräckligt mot belastningssjukdomar, utbrändhet och andra följder av dåliga arbetsmiljöer i kvinnligt dominerade sektorer, enligt Maria Steinberg.

Hon redovisar sina resultat i den vetenskapliga artikeln: Är arbetsmiljölagen sexistisk? som ingår i en nyutkommen bok.

  • Läs mer i Du&jobbet nr 1!

Publicerad: 2012-01-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!