Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lågkonjunktur ger tidigare familjebildning

personerna på bilden har inget samband med artikeln

Publicerad: 2019-01-17

Råder lågkonjunktur när kvinnor går ut yrkesprogram skaffar fler barn tidigt. Det gäller särskilt de med låga betyg, enligt en rapport från IFAU.

Följderna av tidig familjebildning på kort sikt är lägre sysselsättning och lägre inkomster, jämfört med dem som slutar gymnasiet under en högkonjunktur. På lång sikt ökar sannolikheten för att ha försörjningsstöd längre fram i livet.

Effekterna är stora, en ökning av arbetslösheten med fem procentenheter medförde att kvinnor med låga betyg fick barn cirka två år tidigare. Kvinnornas partners hade också många gånger låga betyg och lägre arbetsinkomster.

Författarna till IFAU-rapporten: Inträdet på arbetsmarknaden och familjebildningen, har jämfört elever som slutade skolan före och efter 90-talskrisen.

– Lågutbildade kvinnor som möter bättre möjligheter på arbetsmarknaden när de är unga väntar längre med familjebildningen, kommenterar Mattias Engdahl i ett pressmeddelande från IFAU. Det tycks leda till färre skilsmässor och en lägre risk för beroende av ekonomiskt bistånd senare i livet.

Publicerad: 2019-01-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!