Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Läkare kräver ändring av arbetsskadelagen

Lagen om arbetsskador måste ändras. Den är orättvis och ojämlik. Sverige bör, efter dansk modell, införa en lista över sjukdomar som godkänts. Det kräver två ledande yrkesmedicinare.

Publicerad: 2010-08-13

Kjell Torén, professor i försäkringsmedicin vid Göteborgs universitet och Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, framför kritiken i en debattartikel i DN.

Vi har träffat många patienter som bortom allt rimligt tvivel blivit sjuka av sitt arbete, men som ändå nekats ersättning, skriver de båda yrkesmedicinarna.
De menar att arbetsskadelagen är rättsosäker och ojämlik. Bedömningarna är i hög grad beroende av vem på Försäkringskassan som handlägger ärendena. Olika bedömare har ofta kommit till olika slutsatser.

För att godkänna ett samband mellan arbetet och en skada krävs att försäkringsläkare eller handläggare gör en genomgång av den vetenskapliga litteraturen. Det tar tid och är svårt. Om fallen hade granskats av andra försäkringsläkare och handläggare kunde  arbetsskadan ha blivit godkänd.

Kjell Torén och Bengt Järvholm anser att politikerna borde ta lärdom av Danmark och kombinera det generella arbetsskadebegreppet med en lista över sjukdomar och arbetsförhållanden som accepteras som arbetsskada.

Publicerad: 2010-08-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!