Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Läkare sjukskriver i onödan för att undvika bråk

Många läkare upplever problem och konflikter när det gäller sjukskrivning. En svårighet är att bedöma patienters arbetsförmåga.

Publicerad: 2011-08-25

Det framgår av en doktorsavhandling av distriktsläkaren och forskaren vid Karolinska Institutet, Monika Engblom.

Hennes avhandling bygger på ett antal fallstudier av sjukskrivningar och en enkät till alla allmänläkare i Sverige.

Läkarna beskriver hur de kan uppfatta sjukskrivningar som problematiska. Det gäller t ex när patientens besvär egentligen inte är medicinska eller när läkaren anser att det är själva sjukskrivningen som gett skadliga effekter för patienten.

I enkäten säger många allmänläkare att de tycker det är besvärligt att bedöma patientens arbetsförmåga. Ett annat problem är när läkaren och patienten har olika åsikter om behovet av sjukskrivning. En majoritet säger att de åtminstone någon gång per månad sjukskrev längre än vad de själv ansåg nödvändigt, framför allt på grund av långa väntetider, men också för att de ville undvika konflikter med patienterna.

•Hör Monika Engblom berätta mer om sin avhandling på Working Life, den 13 oktober, Stockholm Waterfront.

Publicerad: 2011-08-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!