Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Läkares intyg håller inte måttet

Läkarintygen för sjukskrivningar håller inte måttet. De ger framför allt för dålig information om hur sjukdomen påverkar patientens aktivitet/förmåga i relation till arbetet.

Publicerad: 2013-04-12

I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet har sjukgymnasten Emma Nilsing Strid granskat nära 2 500 läkarintyg som lämnades till Försäkringskassan i Östergötland. Hon har bland annat studerat diagnoser, sjukskrivningarnas längd och vilka åtgärder läkarna rekommenderar för återgång till arbete.

Hon konstaterar att läkarna i första hand beskriver patientens symtom. Bara i vart tredje fall tar man upp hur sjukdomen eller skadan begränsar patientens aktivitet/förmåga i förhållande till sina egna arbetsuppgifter eller andra arbeten.

En annan studie i avhandlingen bygger på intervjuer med personal på tre vårdcentraler i Östergötland. De visar på brister i samverkan mellan läkare, arbetsgivare, företagshälsovård och Försäkringskassan.

Vårdpersonalen tycker det är svårt att bedöma patientens arbetsförmåga och behov av sjukskrivning. Det gäller framför allt vid psykisk ohälsa och muskelsmärtor.

•Läs mer om rehabilitering i kommande nummer av Du&jobbet.

Publicerad: 2013-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!