Landshövdingens ledarstil anmäld
ANMÄLAN Den psykosociala arbetsmiljön på Länsstyrelsen i Stockholm fungerar inte och landshövdingen, Anna Kinberg Batras, ledarstil är toxisk. Det anser huvudskyddsombudet som har gjort en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.
Text : Karin Nilsson
Publicerad: 2024-06-11
Mer behövs för att sänka stress- och konfliktnivån på Länsstyrelsen i Stockholm och den arbetsmiljöutredning som planeras behöver komma i gång. Det konstaterar huvudskyddsombudet som gjort en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. Det innebär att huvudskyddsombudet med stöd av Arbetsmiljölagens sjätte kapitel begär att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder.
Huvudskyddsombudet skriver i anmälan, daterad den 4 juni, att ”Medarbetare är trötta och konfliktnivån är hög med en hög frekvens av starkt psykiskt påfrestande situationer.”
Enligt skyddsombudet har arbetsgivaren inte lämnat något besked om när arbetsmiljöutredningen kan komma i gång trots upprepade möten där situationens allvar påpekats.
Med i anmälan finns också tidigare mejl från huvudskyddsombudet till företrädare för arbetsgivaren. I mejlen finns beskrivningar av medarbetare som är upprörda, ledsna och stressade och som har blivit otrevligt, orättvist eller osakligt bemötta. Huvudskyddsombudet beskriver i ett mejl från april landshövdingen Anna Kinberg Batras chefskap som ”En toxisk ledarstil som ger avtryck i organisationen.”
Av mejlen framgår att möten har hållits under ett års tid mellan huvudskyddsombud och fackliga företrädare å ena sidan och länsöverdirektör och hr-chef å andra sidan.
Huvudskyddsombudet påpekar nu i sin anmälan att arbetsmiljöproblemen till följd av landshövdingens ledarskap kvarstår och att omedelbara åtgärder behöver vidtas. En arbetsmiljöutredning är ett led i det. Om inte utredningen kommer i gång befarar skyddsombudet att risken för ohälsa ökar och att verksamheten påverkas än mer.
Arbetsgivarens beslut att inte låta den tidigare länsöverdirektören delta i arbetsmiljöutredningen oroar skyddsombudet. Skyddsombudet menar att länsöverdirektören har ”väsentlig information” och påpekar att hon hade arbetsmiljöansvaret för verksamheten under Anna Kinberg Batras dryga första år. Om inte länsöverdirektören får delta finns det en risk att utredningen får en bristande legitimitet hos myndighetens medarbetare, menar skyddsombudet. Hon oroas också över ökad stress om inte utredningen kommer i gång och inte görs på ett bra sätt.
Allt om arbetsmiljö har sökt vikarierande länsöverdirektör Claes Lindgren. Han avböjer intervju och skriver nedanstående via e-post, vilket är kommentarer han tidigare gett till Aftonbladet.
– Det hade ur alla aspekter varit bättre om arbetsmiljöundersökningen kommit i gång och genomförts enligt plan. Budget finns avsatt, men i de diskussioner som förts inom ramen för samverkan har det blivit tydligt att det för närvarande inte finns förutsättningar att inleda arbetet. Jag välkomnar mot denna bakgrund att Arbetsmiljöverket nu får titta på frågan och ser med tillförsikt fram mot resultatet av deras prövning.
– Vad gäller det konkreta innehållet i de diskussioner som förts om arbetsmiljöundersökningen kommer jag fortsatt att hedra samverkansavtalet och inte kommentera något till andra än de som är utsedda att delta i det arbetet.
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.