Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Långa arbetsveckor för tjänstemän

Många tjänsteman avtalar bort sin övertid. Bland dem säger nästan varannan att de ofta eller alltid arbetar mer än 40 timmar i veckan.

Publicerad: 2009-11-24

Det framgår av Unionens arbetsmiljöbarometer, där fackförbundet Unionen frågat 1 000 medlemmar om deras arbetstid. Den omfattar tjänstemän som avtalat bort sin övertidsersättning och visar att nästan varannan, 45 procent, ofta eller alltid arbetar mer än 40 timmar i veckan. Nästan hälften säger att de inte haft möjlighet att tacka nej till att avtala bort övertiden.
Nästan varannan kvinna (46 procent) och var tredje man uppger att de ofta eller alltid känner sig trötta och saknar tid för familj, vänner eller fritidsaktiviteter.

Trots nackdelarna tycker ändå mer än hälften att de positiva effekterna i form av flexibilitet och möjlighet att styra sin arbetstid överväger.
De som är mest negativa till att ha avtalat bort sin arbetstid är kvinnor, de som inte är chefer och de som inte själva kan påverka sin arbetstid.

Arbetsmiljöbarometern innehåller också frågor till 2 500 arbetsmiljöombud. Den visar att arbetsplatserna blivit bättre på att undersöka arbetsmiljön, men fortfarande brister det på många håll.
Det gäller framför allt när det gäller arbetsrelaterad stress. På sex av tio företag har anställda blivit sjukskrivna på grund av stress i jobbet. Men det är bara tre av tio arbetsplatser som arbetar systematiskt med att förebygga riskerna för det.

Publicerad: 2009-11-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!